Verplegende vakantiekruiden

150 150 Kruidjes.be

Eindelijk een paar dagen zalig niksen op een hemels plekje waar niemand je kan komen storen. Heerlijk … maar soms verloopt die vakantie toch iets minder prettig door kleine ongemakken.

Je krijgt bijvoorbeeld tandpijn door de mierzoete Turkse snoepjes. De wespen storen een gezellige picknick. De kleinste is tegen een glazen deur gelopen en heeft een joekel van een buil op zijn hoofd.

Kleine kruidige middeltjes kunnen dit onheil voorkomen of verzachten.

1. Zonnebrand, niks plezant.

Sint-janskruid (Hypericum perforatum):

Je bent in slaap gevallen onder een blakende zon. Je huid ziet vuurrood en doet echt wel pijn. Sint-jansolie is dan een prima middel om de pijn te verzachten en de huid weer vlug te herstellen maar blijf uit de zon.

Smeer je niet met deze olie in voor je gaat zonnen. Je zou huidirritaties kunnen krijgen en nog vlugger verbranden.

Lavendel (Lavendula officinalis)

Lavendel etherische olie helpt je verbrande huid er weer snel bovenop en verzacht de pijn.  Heb je liever een zalf, dan kan je  wat etherische lavendelolie in uierzalf roeren. Als het om grote verbrande huidoppervlakten gaat moet je zeker naar de dokter.

Aardappel (Solanum tuberosum L.):

Aai, kokend hete soep op tere kinderbeentjes … mijn grootvader kwam vroeger dadelijk aanlopen met een aardappel en een mesje. Hij sneed de aardappel in tweeën en schraapte er wat aardappelmoes van af. Die deed hij op de wonde. De pijn verdween onmiddellijk. Na een tijdje begon dat aardappelschraapsel wat op te drogen en moest de volgende lading erop.

Ui (Allium cepa):

Als je een ‘stoom’-brandwonde hebt door onbezonnen boven een pruttelende pot te hangen, hebben we de volgende truc. Plet een ui in een elektrisch molentje, doe er een sprits zout bij en leg dat papje op de rode ‘ver-stoomde’ plek. Deze aloude remedie  verdreef de pijn en blaren hadden geen kans.

2. Verrekt een insect!

Citronella etherische olie:

Citronella (Cymbopogon nardus) is een aromatische grassoort. In Sri Lanka komt het in het wild voor. Daar noemen ze het ‘managras’. Samen met Virginia cederhoutolie heeft het jarenlang dienst gedaan als muggenwerend middel.

Zorg ervoor dat je altijd een flesje etherische olie van citronella en cederhout olie op zak hebt. Doe een druppeltje op je haren of je kleren. Muggen moeten daar niet veel van hebben.

 

Vlier (Sambucus nigra):

Vlier houdt de vliegen weg. Doe wat vliertakjes af en kneus de bladeren. Steek die takjes overal tussen je kleren of achter de rand van je pet. Je zal veel minder last hebben van die vervelende, vliegende brommers.

Basilicum (Ocimum basilicum):

Gekneusde basilicumblaadjes op de vensterbank houden ook vaak vliegen weg.

Rozemarijntakjes (Rosmarinus officinalis):

Leg takjes op de houtskool van je barbecue en de insecten blijven op afstand.

Leverkruid (Eupatorium cannabinum):

Als je last hebt van wespen, verbrand dan leverkruidblaadjes. Daar moeten die beestjes niks van hebben.

Kruidnagel (Syzygium aromaticum):

Overgiet enkele kruidnagels in een vuurvast schoteltje met kokend water. Zet het schoteltje zo op tafel. Wespen zoeken andere oorden op.

Koffie:

Doe een beetje koffie op een stukje zilverpapier en leg dat op een theeverwarmer. Doe het kaarsje aan en laat de koffie smeulen. De wespen vertrekken als de bliksem.

3. Pleisterkruiden voor tere plekken:

Vol goede voornemens stippel je een wandelweg uit. Je bent nog geen twee kilometer ver of er ligt al een nakomeling tegen de grond, tussen de netels. Of misschien zijn er blaren in zicht na 3 km en zaagt de allerjongste dat hij niet meer kan lopen. Beentjes te moe! Hopelijk brengen de volgende kruiden de oplossing.

Sedum ( Telephium L.) en huislook (Sempervivum tectorum):

Als je last hebt van een ontstoken schrammetje, leg dan eens een blaadje sedum of huislook op de zere plek. Doe er eerst het natuur-celofaantje van af en leg de vrijgekomen groene moes op de wonde. Sedum, trekt al het vuil uit de wonde en verzacht de pijn. Hetzelfde kun je doen met huislook.

Brandnetel (Urtica):

Brandnetel-prikken doen geen deugd. Rond de brandnetel groeit altijd wel een blaadje dat de pijn kan verzachten. Zoek een blaadje hondsdraf, zuring of weegbree, kneus het en wrijf dat over de zere plek.

Grote weegbree (Plantago major)

De grote weegbree komt goed van pas, als je een blaar op je voet dreigt te krijgen. Wacht niet langer, zoek een breed weegbree-blad, kneus het en leg het op de geïrriteerde huid.

Duizendblad (Achillea millefolium):

Duizendblad is het middeleeuws pleistertje. Als je in die tijd viel, kreeg je eerst wat ‘moederkeszalf’ op je knie getuft en als dat niet hielp, legde ma een gekneusd duizendblad-blaadje op de wonde. En dat was geen gek idee want duizendblad werkt bloedstelpend.

 

4. Tandpijn: help!

Kruidnagel (Syzygium aromaticum):

Met een kruidnageltinctuur op zak kun je de eerste tandpijn hoogstwaarschijnlijk verhelpen. Maar vergeet daarna niet naar de tandarts te gaan. Je kunt je tanden niet blijven oplappen met kruidnagel. Kruidnageltinctuur kan je bij de apotheker of in de natuurwinkel krijgen.