Verwennen met etherische oliën

150 150 Kruidjes.be

Etherische olie

Je hebt misschien al wel eens gehoord over etherische, vluchtige of essentiële olie. Allemaal dezelfde naam voor de olie die in planten zit. Planten zijn slimmer dan we denken. Om zich voort te … planten zijn er in de meeste gevallen insecten nodig. Die zorgen voor de bestuiving. Mooi bedacht, maar hoe komen die insecten bij die planten terecht? Wel, daar hebben die slimmerds het volgende op bedacht. Ze produceren lekkere geurtjes. De insecten laten zich graag verleiden door die heerlijke aroma’s en komen graag een kijkje nemen. Sommige planten hebben deze geurfabriekjes ondergebracht in de bloemblaadjes, denk maar aan de rozen. Andere hebben een lekker ruikende schil zoals sinaasappels en citroenen.

Maar ook zaden, bladeren of stengels kunnen een aparte geur verpsreiden. De stoffen die deze specifieke geur voortbrengen noemen we etherische, essentiële of vluchtige oliën. We kunnen ze aan de planten en vruchten onttrekken door o.a. destilleren, persen en weken.

Je kunt je voorstellen dat je heel wat planten of vruchten nodig hebt om een beetje van deze olie samen te krijgen. Je staat er werkelijk van te kijken dat je voor 1 liter citroenolie 3000 kleine citroenen nodig hebt. 400 kilo tijm is er nodig voor 1 liter tijmolie. Daarom is etherische olie ook peperduur. Maar omdat die zo geconcentreerd is, heb je er natuurlijk maar een paar druppeltjes van nodig.

Hoe moet je etherische oliën gebruiken?

Omdat etherische oliën zo geconcentreerd zijn, gebruik je ze het best niet puur.

Je kunt enkele druppels etherische olie druppelen in een aromalampje. De geur verspreidt zich dan in de kamer. Sommige oliën zoals die van bergamot, citroen, pompelmoes, ijzerhard, hysop en citroengras (lemongrass) hebben een stimulerende, verfrissende werking. Ze voorkomen vermoeidheid en bevorderen het concentratievermogen.

Ceder-, geranium-, lavendel-, melisse-, mirte-, rozen- en sinaasappelolie verwekken de slaap en kalmeren, als je ze in een beetje water laat verdampen.

Als er een hele avond in je woonkamer gerookt is, kun je die vieze stank uit je woonkamer verdrijven door enkele druppeltjes jeneverbes-, citroengras- of salie-olie in zo’n lampje te verbranden.

Voor een massage gebruik je het best amandel-, sint-janskruid- of tarwekiemolie. Daar doe je dan een paar druppels etherische olie bij. Masseer je voeten hiermee. De olie komt via de huid in de bloedbaan terecht en doet haar werk.

Wil je jezelf eens lekker verwennen met een geurend bad? Laat het eerst vollopen. Meng dan een beetje etherische olie met bijvoorbeeld babybadolie en meng dat onder het water.

Een kompres met etherische olie kan helpen om je beter te voelen.

Doe eerst gekookt water in een schaal. Voeg er de etherische olie bij en laat het water dan afkoelen tot lichaamstemperatuur. Dompel er een doek of watje in. Leg dat op de pijnlijke plaats en draai er een droge doek omheen. Laat die een tijdje zitten.

Kan ik etherische olie ook inwendig gebruiken?

Attentie!

In verschillende boeken staat dat je etherische olie ook inwendig mag gebruiken. Let daarmee op. Niet elke etherische olie is er zomaar voor geschikt. In Duitsland is het zelfs ten strengste verboden etherische olie in te nemen. De Fransen daarentegen maken er geen probleem van.

Als je deze olie inwendig wilt gebruiken, neem dan de druppels na het eten in. Dan kunnen ze samen met je voedsel verteren. Hou je strikt aan het aanbevolen aantal druppels. Vergeet nooit dat etherische olie heel geconcentreerd is en je slijmvliezen kan aantasten.

Welke etherische olie is goed tegen winterhanden en –voeten?

Etherische olie van teatree (theeboom)

Voor de behandeling van wintervoeten kun je ze elke dag met een mengsel van een eetlepel amandelolie en twee druppels teatree-olie masseren.

De theeboom groeit in Australië en bevat zoveel geneeskracht dat je hem voor alles en nog wat kan gebruiken.

Ook etherische olie van lavendel en citroen is goed tegen wintervoeten.

Doe twee druppels etherische olie van elke soort bij 1 eetlepel amandelolie en masseer je voeten.

Lavendel werkt verfrissend, antiseptisch en verzacht sterke pijn.

Citroen werkt verfrissend, versterkend en antiseptisch.

Etherische olie van kamfer

Etherische olie van kamfer helpt tegen jeuk. Doe 3 tot 5 druppels olie bij een glas gekookt en tot lauw afgekoeld water. Dep de jeukende plekken hiermee.

Je kunt etherische olie ook in water doen: etherische olie van goudsbloem helpt bij winterhanden en voeten. Doe 10 tot 15 druppels in je hand- of voetbad. Dep je voeten of handen en laat ze verder drogen.