Vlierbessen: schitterende zwarte parels in je tuin.

150 150 Kruidjes.be


Geniet je ook van die prachtige vlierbessen? Ze zijn niet alleen magisch mooi. Een vlierstruik is een ware hulp in je tuin. Zijn vruchten houden je gezond en de rest van de struik helpt je je tuin intact houden. Er zijn vier vliersoorten waaruit je kunt kiezen:
de gewone vlier (Sambucus nigra), de gele vlier (Sambucus nigra “Aurea”) die is heel decoratief met zijn goudgele bladeren, peterselievlier (Sambucus nigra “Laciniata”) met diep ingesneden blaadjes en de trosvlier of bergvlier (Sambucus racemosa) – met rode bessen.

Vlierbessensiroop

Eens de bessen rijp zijn, let er dan goed op dat je geen groene bessen plukt. Ook al zijn het er maar enkele: de groene bolletjes tussen de rijpe soortgenoten moeten eruit. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je last krijgt van buikkrampen en diarree.
Was de bessen en doe ze in een kookpot. Laat ze even opkoken, doe ze door een neteldoek en vang het sap op. Neem nu 1 liter sap, doe er 1/2 kg kandij- of andere suiker bij en laat aan de kook komen, terwijl je roert. Als de eerste kookbubbels verschijnen, neem je de pot van het vuur. Schuim het vliersap af. Doe de siroop in glazen potjes, boordevol. Je kunt in elk potje een takje tijm of rozemarijn stoppen. Deze kruiden doden ook de bacteriën. Voor je het hete sap in de potjes doet, zet je de bokaaltjes op een vochtige doek. Dan kunnen ze niet springen. Draai het schroefdeksel erop. Zet omgekeerd weg. Zo bewaar je de vlierbessensiroop meer dan een jaar. Eens het potje open bewaar je het in de koelkast. Het blijft dan nog twee tot drie weken goed. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds een eetlepel van deze siroop: dat helpt tegen verkoudheid en griep.

Ik maak van de siroop ook een drankje. Hiervoor doe ik een vingerdik laagje siroop in een glas. Ik doe er water bij en drink zo drie glazen per dag. In Glühwein of jenever smaakt de siroop nog lekkerder.

Vlierbessenjam

Vlierbessenjam maak je op dezelfde manier, maar i.p.v. gewone suiker gebruik je geleisuiker , volg de instructies op de verpakking.
Er is geleisuiker in de handel waarvan je maar ½ kg moet gebruiken om 1 liter sap, aftreksel of vruchten te verwerken tot jam. Op de verpakking staat dan 2+1 (twee hoeveelheden vruchten of sap voor 1 hoeveelheid suiker). Er bestaat ook suiker (3+1) als je echt weinig suiker wil gebruiken.

Tip

Met een aftreksel van vlierbessenbladeren kun je een biologisch sproeimiddel maken tegen bladluizen. Overgiet een emmer vol vlierbladeren met een emmer kokend water. Laat enkele dagen trekken en zeef de bladeren eruit.
Woelratten griezelen bij de geur van vliertakjes die je in de grond steekt.
Vlierbessen dicht bij de composthoop helpen het boeltje gemakkelijker en sneller fermenteren.
Met het purperrode sap van de vlierbessen kleurden ze vroeger voedingsmiddelen. Nu doe ik vlierbessensap bij de rode kool, mmm!

Attentie

Let erop dat je wel degelijk de vlierbessen van de bovenvermelde vliersoorten plukt. Er bestaat ook kruidvlier (Sambucus ebulus) . Die heeft giftige bessen. Als er niet meer dan zeven blaadjes op de groene stengels staan, zit je goed.