Wafels met zaadjes

150 150 Kruidjes.be


In de wintertijd maak ik altijd dankbaar gebruik van allerlei zaadjes. Die zijn lekker, zitten boordevol energie en helpen ons op allerlei vlakken. Soms sta je echt verbaasd te kijken over de waardevolle stoffen die in die zaadjes kunnen zitten.

Sesamzaadjes

Lyndel Costain (vroeger adviseur van de Britisch Dietetic Association) heeft het o.a. over sesamzaadjes. Zij schrijft in haar handboek voor natuurlijke gezondheid “Super Nutriënten”:

“Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat fytozuur mogelijk darmkanker voorkomt, doordat het werkt als antioxidant die de snelheid waarmee de kankercellen zich verspreiden afremt en het immuunsysteem versterkt”. Een kopje sesamzaadjes bevat ongeveer 1000 mg calcium. Calcium is niet alleen van kapitaal belang voor ons beendergestel, maar speelt ook een belangrijke rol in een groot aantal lichaamsfuncties. Ze leveren energie voor lichaamscellen en zenuwen.

Tip: sesamzaadjes kan je ook kopen in de vorm van tahin, een pasta van geplette, geroosterde sesamzaadjes met olijfolie en wat grof zeezout..

Zonnebloemzaden

Peter Bauwens schrijft in zijn boek “Zonnebloemen”: “De nieuwste wetenschappelijke onderzoeken op zonnebloemzaden wijzen op bepaalde componenten die belangrijk kunnen zijn bij het voorkomen van hartziekten en kanker en bij het verbeteren van het geheugen. Onderzoek toont aan dat de pitten een goede bron vormen voor fytochemicaliën, dit zijn plantenbestanddelen die tegen ziekten kunnen helpen. Zonnebloempitten hebben niet alleen een voedingswaarde, maar hebben tegelijkertijd een preventieve en helende werking op de gezondheid”.

Pompoenpitten

Pompoenpitten kunnen ervoor zorgen dat je minder vlug, of geen last krijgt van prostaatkanker. Ze doen je cholesterol dalen en zijn een weldaad voor je hart.

Lijnzaad

Lijnzaad zorgt voor een vlotte stoelgang.
 Wafels en weldoende zaden

Gaan we nu even terug naar grootmoe. Voor mijn grootmoe’s kruidenwafels heb je nodig:

– 10 eieren,

– 1 kg bloem,

– 650 g bakboter,

– 650 g suiker,

– 4 pakjes vanillesuiker,

– ¾ pakje bakpoeder,

– 1 eetlepel olie (tegen het kleven),

– 1 eetlepel water (dan zijn de wafels krokanter)

fijngehakte kruiden zoals citroenmelisse, goudsbloem, munt en hysop. In de winter kan je de wafels in zaadjes drukken voor je ze bakt. Pompoen- en zonnebloempitten, lijn-, sesam- en maanzaad…

En dan wafeltjes dicht en werken :

– Roer eieren, suiker en vanillesuiker met een keukenrobot of mixer tot een homogene massa, zolang tot ze aandikt en crèmig wordt.

– Doe er afwisselend gesmolten boter (maar niet te heet) en bloem met bakpoeder bij.

– Voeg de kruiden met het water en de olie toej.

– Laat tenminste 2 uur in de koelkast opstijven. Hou je ondertussen nuttig bezig. Mediteer over te veel snoepen.

– Maak na die twee uur intens nadenken bolletjes met een bolvormige ijsschep, wentel die even in de zaadjes en bak ze onweerstaanbaar goudgeel in het wafelijzer.