Weegbree: een natuurlijk antibioticum

150 150 Kruidjes.be

Smalle weegbree (Plantago lanceolata) is een niet te onderschatten voorjaarsreiniger.Het kruid ruimt het slijm in ons lichaam op. Je kunt deze plant ook preventief gebruiken.

Smalle weegbree werkt als een antibioticum. Het zuivert het bloed, trekt samen en drijft de urine af. Wie al aan het preventiestadium voorbij is en geregeld een hoestsalvo lanceert, moet beslist eens op de smalle-weegbreetoer.

Weegbree beschermt de slijmvliezen, zorgt ervoor dat de hoestprikkels verminderen en de bacteriën rechtsomkeer maken. Smalle weegbree kom je dan ook uitgebreid in vele hoestsiropen tegen. Misschien kun je alvast een kop weegbreethee maken.

Je kunt ook een kruidenmengeling samenstellen voor een hoestthee, van smalle weegbree, klein hoefblad en brandnetel bijvoorbeeld. Meng deze kruiden en neem 1 theelepel theeblaadjes per kop.

Hooikoortslijders lopen niet hoog op met de weegbree in de natuur. Het weegbreestuifmeel is voor deze mensen oorzaak van niezen, rode opgezwollen ogen en ander onfraais.

Weegbree (smal of breed) op je voorjaarsbord

In de soep
“Toch geen weegbree in mijn soep zeker?” hoor ik je al zeggen. En toch … ! Waarom ook niet, als je weet dat het kruid niets dan goede bedoelingen heeft? Doe wat fijngesnipperde weegbree op het laatste moment bij de kokend hete soep. Tere kruiden mag je niet laten meekoken. Behandel ze zoals je met kervel doet.

Op de boterham

Gezonde reinigende boterhammen zijn belegd met geitenkaas en gesnipperde weegbree. Natuurlijk mag er ook nog wat fijngesnipperde paardenbloemblad en duizendblad bij.

Weegbree uit grootmoeders receptenboek

Wie vroeger op een wandeling met zijn poep in de netels tuimelde en nadien jammerde over jeuk, kreeg van mijn grootmoeder een weegbreepleister. Ze kneusde het blad en wreef ermee over de zere plek. Voor een blaar op een weke hiel gebruikte ze dezelfde remedie. Als nabehandeling kregen we nog een extra blad op onze blaar, zodat die tijdens het stappen niet tegen de pijnlijke schoen schuurde.