Wijn verdrijft het venijn

150 150 Kruidjes.beHeffen we eens het glas op de vruchten van de herfst. Vlierbessen, rozenbottels, sleedoorn, kweeperen, mispels … allemaal vruchten die ons helpen om zonder te veel kleerscheuren door de herfst en winter te wandelen.

Nu, over zo’n opgeheven glas wijn zijn er heel merkwaardige zaken te vertellen.

Druiven speelden al heel lang geleden een belangrijke rol om het leven van onze ouders te veraangenamen. Ze hadden daarvoor hun eigen, wonderbaarlijke recepten.

De Grieken kenden de ‘kykeon’, een wrange jonge wijn, waarin zij geraspte jonge geitenkaas roerden om het goedje op smaak te brengen. De wijn werd dan zwaar en vurig..

Om de smaak van de wijn wat op te vrolijken deden ze er kruiden bij zoals mirre, rozenblaadjes, alsem, venkel, anijs en kaneel. Zelfs een sprits peper ontbrak niet. De wijn kreeg bovendien een zoete smaak door honing die er op ’t laatst bijkwam. Al deze kruiden hadden een gezonde bijwerking. Wie geregeld een wijntje dronk, zonder te overdrijven, had veel minder kans op een nare ziekte.

De wijn was vaak troebel. Maar geen nood, onze voorouders werkten de wijn met een rietje naar binnen. Je werd er alleen wat vlugger ‘plezant’ van.

Gezond met wijn

Misschien hou je het toch maar liever bij een Frans biowijntje zonder al die kruidige, weliswaar gezonde, smurrie. Er zijn mensen bij wie niets boven een goed glas biowijn gaat. Dat is lekker maar vooral ook gezond. Dat beweert de Franse Dokter Maury toch.

Als iemand iets ‘mankeert’, schrijft hij een bepaalde soort wijn voor. Hij heeft een boekje uitgegeven dat in 1978 zijn derde druk kende. De ronkende naam ‘Franse wijn als medicijn’ moet iedereen aangenaam in de oren klinken. Trouwens, hij is niet de enige die wijn in alle toonaarden bij allerlei kwalen aanprijst. Het is wetenschappelijk bewezen dat er 250 werkzame bestanddelen in wijn aanwezig zijn zoals vitamines, eiwitten, sporenelementen en mineralen.

Als je je geen stuk in je kraag drinkt en wijn van goede kwaliteit uitkiest, kun je genieten van een gezonde eetlust, een lekker slaapje, aanmaak van nieuw bloed. Bovendien zorgt de wijn voor een opknapbeurt in je lichaam, omdat hij een grotere urineafscheiding in de hand werkt. Goede wijn doodt bacteriën en versterkt het zenuwstelsel. Sommige wijnen spelen meer in op bepaalde kwalen. Je moet dus even nakijken welke wijn voor welke kwaal het best is. Dokter Maury weet voor elke kwaal wel een wijntje te bedenken.

Vliersiroop in rode wijn.

Je kunt je wijn nog een extra smaakje geven door er vlierbessensiroop bij te doen.

Pluk bessen van de vlier met 5 tot maximaal 7 groene blaadjes op één steeltje. Dat is de goede. Als er meer dan zeven blaadjes het hele blad vormen, heb je te doen met de kruidvlier en die is giftig. Kruidvlier verdwijnt elk jaar. Dat doen de vlierstruiken niet. De houterige takken trotseren vastberaden onze winter.

Was de bessen en doe ze in een kookpot. Laat ze even opkoken en doe ze dan in een neteldoek. Druk het sap goed uit. Op 1 liter sap heb je een halve kilo kandijsuiker nodig. Breng alles aan de kook en neem dan onmiddellijk van het vuur. Vul glazen potjes en giet die boordevol. Zet de metalen schroefdeksels erop en laat de potjes omgekeerd afkoelen, dan sluit de deksel zich hermetisch. Voor je de potjes vult, kun je in de glazen potten nog een takje tijm, salie en rozemarijn doen. Die kruiden doden ook bacteriën. Laat ze gerust in de siroop zitten tot je het potje opent voor gebruik. Als je een geut vlierbessensiroop in je glas wijn doet, heb je twee vliegen in één klap. Het gaat hier duidelijk om één glaasje en niet om één fles per dag. Glühwein wordt er ook alleen maar beter van, als je er een geut vlierbessensiroop bijdoet en vlierbessensiroop in jenever mag er ook zijn.

Attentie: Als je veel groene, onrijpe vlierbessen eet, kan hevige buikloop toeslaan. Sommigen krijgen braakneigingen, een verhoogde polsslag of een verhevigde urineafscheiding. Dus is de vlier een beetje giftig? Inderdaad. De blauwzuurglycosiden, waarvan sambunigrine er één is, de vluchtige oliën en een onbekende harsachtige stof zijn giftig. Vooral in de verse bladeren en schors zit veel sambunigrine. De verse bessen zijn licht giftig. Door de bessen te koken, verdrijf je de giftige stoffen.
Herfstvruchten

Je kan ook siroopjes van  rozenbottels, sleedoorn, kweeperen, mispels …toevoegen aan je wijn. Aan jou om te experimenteren.