20 boeken zijn het uiteindelijk geworden en zal ik je eens wat vertellen? Ik heb nooit gedacht … hum… nu ga ik eens een kruidenboek schrijven. Gek toch hoe het leven zo zijn verrassingen voor jou in petto heeft. “Hoe is dat dan gegaan?” zie ik je denken. Wel … het begon allemaal met een verjaardagstractatie van ons Tante Arlertte. ‘Wat denkte’ zei ze, ‘een koffeke met een stuukske toert in den Botanikenhof?’ Wie zou daar nu neen op zeggen? Ze bracht een vriendin mee en die werkte bij het tijdschrift Libelle. Die hoorde mij gepassioneerd praten over kruiden die ik toen, in de vorige eeuw, als zeldzame exemplaren verwerkte in mijn recepten. Ze raakte zo in de ban dat ze vroeg ‘zou jij niet willen schrijven voor ons tijdschrift?’. En zo is het dan begonnen. Daarna kreeg ik een uitnodiging van uitgeverij Lannoo. Ook heel onverwacht, want op ons antwoordapparaat stond: ‘Neem eens contact op met … van uitgeverij Lannoo.’ Ik dacht al dat mijn man een bestelling geplaatst had en meldde dat het waarschijnlijk om een vergissing ging. Maar niets was minder waar. Ze hadden de Nederlandse Klazien uit Zalk ontdekt. Een kruidige dame die op een heel volkse manier kwaaltjes te lijf ging. Ik kreeg prompt twee boekjes van haar mee want ze wilden graag een Vlaamse Klazien. Hmm, echt waar, heel veel respect voor Klazien uit Zalk. Ze verkocht geweldig maar ik wilde het op mijn manier aanpakken en bedankte voor de uitnodiging. Na wat overleg mocht ik mijn eigen ‘kruidig ding’ doen en het lukte. Het bescheiden boekje verkocht druk na herdruk als gek. ‘Kan je nog een boek schrijven?’ was de volgende vraag. ‘Ik denk het niet’ was mijn antwoord, maar met wat steun van mijn echtgenoot en een por van uitgeverij Lannoo is ook het tweede en derde en … boek geboren. Ik heb geen enkel boek geschreven om ermee uit te pakken. Wel om anderen te laten delen in ‘kruidig geluk’ want geloof het of niet: kruiden en eetbare bloemen maken een mens gelukkig.
Inderdaad, rozenboeken met de vleet, maar weet je, zoals dit boek kom je er niet veel tegen. Rozenreceptjes voor je huid, je smaakpapillen, je geest, geef toe, dat is niet alledaags. En denk nu niet dat het allemaal superingewikkeld is. In een handomdraai heb je rozensuiker of -zout. In een wip zit je te genieten van rozenbottels-zoetzuur. Het gaat toch over rozen? Ja, maar rozenbottels komen na de roos, nadat een ijverige bij op bezoek kwam bij die roos. Rozenbottels verdienen daarom ook een plaats in mijn boek. Mooi zijn ook de stoute verhalen over rozengodinnen en Maria die nadien die verhalen op haar naam kreeg in gekuiste vorm. Een snuifje rozengeschiedenis, een merkwaardig wolkje quintessence, grappige rozenweetjes voor kinderen. Je leest het allemaal in dit eigenzinnig verrassend rozenboek. Echt waar, een schot in de roos!
Een tuin vol bloemen of bakken vol geurig, kleurrijk moois, wie is daar niet gek van? Maar als je die bloemen dan ook nog in je gerechten kan verwerken, dan is het helemaal een schot in de roos. Hoe verwerk je deze bloemen in kruidig bloemenzout, hoe maak je bloemenolie en- azijn? Hoe verwen je je bloemen door de juiste plek voor hen uit te zoeken, zijn het zonnekloppers of ‘shadow likers’ welke keuze uit het bloemenaanbod maak je het best … je leest het allemaal overzichtelijk in dit handige hard coverboek.
Per kruid ga je dadelijk aan de slag met mijn hartveroverende recepten. Heksenprotten vol energieke havermout, onvergetelijke gehaktballetjes met kwark, verse kruiden en havermout, wat denk je? Maar ook recepten om je huid mee te verwennen, om te poetsen, om je gewoon beter te voelen in je huid en huis. Er is zelf een poster bij die je vertelt welke kruiden je kan gebruiken voor kleine kwaaltjes. Handig en grappig, want het werd een unieke poster met een heel eigen tintje.
Dit boek is al wat ouder, maar het blijft verbazen. De ziel van dit goddelijke stukje land ligt erin verwerkt en dat blijft. Volkse kruidenreceptjes, leuke plekken, inspirerende gesprekken, ze zitten er allemaal in. Met dit boek maak je een fantastische reis door de Provence en kan je thuis lekker nagenieten.