Kruidjes

Daniëlle Houbrechts - herboriste

Workshops

Een verjaardag, of een andere gelegenheid kruidig vieren? Met min. 2 en max.12 personen gaan we aan de slag. Het kruidenthema kies je zelf! Misschien met kruidenproevertjes? Je zegt het maar.
Ik verwacht jullie dus in onze hoeve Himpedelstraat 1a, in Opheers of bij jou thuis. Ik leg dan uit hoe je eenvoudige en (daarom zo) waardevolle kruidencreaties op de wereld zet. Ik geef je ook diepgaande info over de bessen, kruiden en bloemen die aan bod komen. Je verjaardagen, familiefeestjes, burenbijeenkomst …  ze waren nog nooit zo gezellig en zinvol en aangepast aan wat je maar wil want we kunnen het hebben over culinair, creatief of helend kruidengebruik.  Spreek maar een datum af … I’ll be there!

Plezier gegarandeerd!

Duur

Ongeveer 2 uur

Plaats

Himpedelstraat 1a, Opheers of bij jou thuis

Prijs

Alle workshops € 39 per persoon
Wilde bessenkrans (nr 9) € 50 per persoon
Km-onkosten naar jouw plek 0,50 euro/km).

10 voorstellen

Onvergetelijke kruidige borrelhapjes

Zin in verrukkelijke borrelhapjes? Wel, haal wat wilde kruiden en bloemen in huis en je bent vertrokken. Geen inspiratie? Ik wil je graag op weg helpen en samen maken we er iets onvergetelijks van.

Met crackers, blokjes kaas of mozarella bolletjes, kerstomaatjes, eetbare bloemen, stokjes, kruidenkaas … gaan we aan de slag en maken 4 verschillende hapjes aangepast aan jouw wensen.

Natuurlijk mag iedereen zich overtuigen van de hemelse sma

F2

Slaatjes met pure kruidensensatie

Kruidenolie, kruidenazijn, kruidenzout, bloemenpoeder, bloemen en kruiden paneermeel, ze helpen om de leukste slaatjes op de wereld te helpen. Moeilijk is het niet en gegarandeerd, eens je de knepen kent maak je, zeker in de zomer, niets anders meer.

Met sla, tomaten, blokjes kaas, blauwe bessen, witloof, radijsjes, bloemenstrooisel, bloemenzout, eetbare bloemen zoals goudsbloem en Oost-Indische kers maken we een seizoensgebonden slaatje. Kruidenolie en -azijn of liever kruidenmayo? Je zegt het maar.

Iedereen mag genieten van een heerlijk slaatje.

F3

Bloemenjam en bessensiroop met een oer-aroma

De smaken fascineren en tintelen je geheugen. In een handomdraai zijn ze klaar en dan heb ik nog niets gezegd over de kruidige verpakking. 
We maken jam met een onovertrefbare natuursmaak om je boterham, havermoutpapje, cake of stoofschotels verrassend lekker op tafel te zetten.
De wilde bloemen en bessensiroop geven je dranken een gezond en lekker smaakje. Iedereen krijgt een potje jam of siroop mee naar huis.

F4

Hemelse gezonde gebakjes

Heksenprot (havermoutkoekje met kruiden van het seizoen), appelcake met gezonde zaden, tattepoem (komt van tarte aux pommes met rozenbottel) het kan allemaal.

We bakken drie soorten lekkers en smullen nadien zoals nooit tevoren.

F5

Rozen vol passie en verrassing

Eens geproefd van goed geurende rozen, ben je verloren. Wat een smaak, wat een geur, wat een gevoel en wat voor betoverende rozenverhalen vol passie. Wil je er meer van weten? Be my guest!

Je krijgt een potje rozenlekkers mee naar huis. Dat kan rozenzout, -geluksparels, -azijn, -olie kunnen zijn of een van de zovele verrassende rozenrecepten.

F6

Kruiden- en bloemendranken puur natuuraroma

Of het nu bloemen, kruiden, warme of koude drankjes worden, een ding is zeker, ze zijn allemaal lekker en gezond.

Ik vertel bijvoorbeeld welke siroopjes je bij gin, jenever of wodka kunt doen om er creatief mee voor de dag te komen. Diezelfde lekkernijen kunnen ook bij spuitwater om er kinderchampagne mee te maken. Doen!

Iedereen krijgt een ‘wild’ siroopje mee naar huis om anderen of jezelf mee te verrassen.

F7

Kruiden-en-bloementhee om nooit meer te vergeten

En dan hebben we het nog niet gehad over thee. Warme thee, koude, exotische, wilde … je zegt het maar. Alles wat je wil weten over thee komt in mijn workshop aan bod. Thee is niet alleen lekker, maar ook gezond. We kunnen het bijvoorbeeld hebben over welke thee voor welk kwaaltje goed is. Dat kan zeker, maar er is nog zoveel meer. Bijvoorbeeld: hoe maak je ice tea, hoe gebruik je de niet opgedronken thee, hoe pimp je je thee? En dan zijn we nog lang niet uitgepraat!

We proeven van de verschillende soorten thee.

F9

Kruiden en bloemen creatief gepimpt

Met kruiden en bloemen maken we allerlei originele en leuke dingen: bijvoorbeeld een smudge stick. Ken je niet? Heel eenvoudig, je bindt kruiden, vooral salie en bloemen goed stevig bij elkaar en laat ze indrogen. Leuk om ergens te leggen! De combinatie ruikt lekker en als je een vuurtje aan de stick steekt geeft de damp je kamer een héél lekkere geur! Je krijgt hetzelfde effect als van een aromalampje, maar dan in een andere vorm. Sommigen reinigen hun ruimtes met zo’n stick, maar gebruiken dan vooral witte salie. Indianen doen hele reinigingsriten met smudge sticks. Misschien zouden we dat ook meer moeten doen om al onze negatieve gedachten te vergeten.

Alle deelnemers krijgen hun zelfgemaakte creaties mee naar huis.

F10

Wilde bessen, kruidig geschikt

Niets zo rustgevend als knutselen met(wilde) kruiden en bloemen. En als je dan ook nog weet waarvoor al deze wilde bessen goed zijn, dan kan je er meteen lekkere hapjes en dranken bij serveren. Jazeker: op basis van diezelfde bessen!

Wil je graag zo’n krans maken, dan zorg ik voor alle materiaal om aan de slag te gaan.

Opgelet deze workshop kost €50 per persoon.

F11

Kruiden voor ongemakjes

Een ongelukje gebeurt zo vlug en onverwacht. Je kan dadelijk aan de slag met (wilde) kruiden of bloemen. Val je, en er is geen wonde, smeer dan onmiddellijk arnica op de zere plek. Ben je verkouden, neem dan vlierbloesem of -bessensiroop. Hoest je een beetje? Denappelsiroop helpt. Een kleine brandwonde? St.-Janskruid doet wonderen. Kruiden zijn vaak heel goed voor de behandeling van kleine ongemakken. We maken er te weinig gebruik van. Als je iets ernstigs aan de hand hebt, vraag je natuurlijk altijd advies aan de dokter.

We maken een kruidenmiddeltje aangepast aan het seizoen om mee te nemen.

F12

Alle recepten vind je ook in een van mijn boeken uitgegeven bij uitgeverij Lannoo.