Zo rot als een mispel

Zeg nu zelf, zo’n reputatie … niet erg flatterend voor Mespilus germanica, de mispel dus. Nog erger, in de Engelse volksmond heet de mispel ‘ass opener’.

De mispelboom heeft grappige bolletjes die je met niets kan vergelijken. Ze zien bruin en hebben een naar binnen gedrukte kroon op hun kop. Er zitten 5 dikke pitten in, maar dat is dan ook alles wat je kan vertellen over een mispel en daar is niks mis mee.

De vruchtjes worden in de late herfst, na een nachtje vriezen, zacht. En ja oké, als je ze openbreekt zie je dat ze vanbinnen bruin uitzien en dat doet sommigen vermoeden dat ze rot zijn. Ze krijgen dan het uithangbord ‘te laat’ maar niets is minder waar. Juist nu kan je ze plukken en verwerken tot culinaire hoogstandjes. Je kan de vruchten ook rauw eten. Begin ze niet te schillen want dat wordt niks. Doe zoals onze voorouders, zij zogen het vruchtvlees met gesloten ogen, een en al genietend, uit het mispeljasje en spuwden de pitten uit. Dat was maar goed ook, want die zaden bevatten giftig blauwzuur, een stof die naar amandel smaakt. Het vruchtvlees heeft een beetje zoetzure smaak, die ook wat doet denken aan kaneel.
Je kan de vruchten het langst bewaren als je ze met de steeltjes omhoog, naast elkaar in een platte doos schikt. Sluit ze niet af met plastic. Na een tijd zijn ze ‘beurs’-zacht, maar dus niet rot. Als ze blauwe randjes krijgen, dan is het tijd om ze weg te kieperen, want dan zijn ze wel rot. Maak er heerlijke mispelmoes van en roer die onder appelmoes, serveer deze lekkernij bij appelgebak, rijstpap en op de boterham. Met bijv. Belgische kaas smaakt deze oude vrucht hemels:

Dit heb je nodig

  • Mispels (genoeg voor 1 liter gekookte brij)
  • 1/2 kg geleisuiker Op de verpakking van de suiker staat 2+1 (twee hoeveelheden vocht en één hoeveelheid suiker).
  • 1 citroen
  • 1 afgestreken koffielepel speculaaskruiden
  • 1/2 kop water

Zo maak je mispelmoes

  • Was de zachte mispels en snij ze in stukken.
  • Doe er een beetje water bij, zodat ze niet aanbakken.
  • Laat ze even aan de kook komen.
  • Doe ze door een roerzeef (passevite). Als alle mispels helemaal beurs zijn, kan je ze ook zonder koken door de roerzeef doen.
  • Neem 1 liter van de bruine koude brij en doe er ½ kg geleisuiker bij.
  • Nu het sap van 1 citroen.
  • Doe er 1 kleine afgestreken koffielepel speculaaskruiden bij en laat, zoals op de verpakking van de suiker staat, drie minuutjes koken.
  • Vul je potjes boordevol, zet het schroefdeksel erop en laat ze omgekeerd afkoelen. Dan sluit het deksel zich hermetisch.

Waarvoor zijn mispels goed?

Mispels zitten vol vitamine C en ze ontgiften je bloed. De pectine in de vruchtjes haalt kwik en lood uit je lichaam.

Ze zuiveren je darmen en daarom heten ze in ’t Engels ‘ass opener’. Of is het de vorm van dit gekke vruchtje dat mensen op ideeën brengt? In elk geval: als je de harde mispels eet, al dan niet verwerkt, ‘stoppen’ ze, want er zitten adstringerende m.a.w. samentrekkende stoffen in. Eet je ze beurs (zachte mispels), dan werken ze laxerend. Oh ja, en ze zijn goed tegen te veel scheetjes of moet ik windjes zeggen?